Mleko bez laktozy – czy warto je pić?

Już od jakiegoś czasu na sklepowych półkach znajdziemy więcej produktów bez laktozy, co z pewnością spotkało się z ogromną ulgą osób, które nie tolerują tego cukru. Czym jednak różni się to mleko od pozostałych? Czy warto je kupować? Czy jest dla nas zdrowe i zawiera wszystkie inne składniki, które znajdziemy w mleku?

 

Z czego składa się mleko bez laktozy?

Mleko bez laktozy, na całe szczęście, nadal zawiera wszystkie składniki, dla których pijemy mleko. Znajdziemy w nim witaminę A, D, E oraz witaminy z grupy B, a także cynk, potas, wapń, fosfor i magnez. Nie znajdziemy tam jednak laktozy, o którą toczy się cały ten bój. Czym w ogóle jest laktoza? To cukier składający się z galaktozy i glukozy. Musi jednak zostać rozłożony na te dwa składniki, a to tego potrzebujemy pewnego enzymu, który znajduje się w naszym organizmie. Bądź powinien się znajdować – nie każdy ma go w wystarczającej ilości. Stąd też problem z nietolerancją laktozy. Bez laktazy – wspomnianego enzymu – nie jesteśmy w stanie trawić laktozy i borykamy się z dość nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi jak wzdęcia czy rozwolnienia.

 

Pamiętajmy jednak, że laktozę znajdziemy nie tylko w mleku. Oczywiście jest jej dużo również w produktach mlecznych jak jogurty czy sery. Najwięcej znajdziemy jej w serwatce, mleku skondensowanym, mleku w proszku i śmietance do kawy. Jednak ten składnik często dodawany jest także do innych produktów. Dlatego uważnie czytajmy składy! A jeśli chcemy uniknąć laktozy, możemy korzystać także z produktów wegańskich. Bazują one na innych składnikach niż mleko. Sery czy mleka wegańskie także są pyszne.