Dieta zupowa robi furorę wśród wielu osób, które pragną szybko schudnąć. Umożliwia sukcesywne tracenie na wadze przy jednoczesnym niedługim czasie trwania diety. Warto przy tym pamiętać, iż przedłużanie diety zupowej może mieć niekorzystny wpływ na nasz organizm. Dieta jest bowiem bardzo restrykcyjna i po tym czasie może przyczynić się do niedoborów w organizmie. Na czym polega dieta zupowa?
Na czym polega dieta zupowa?
Jak mówi sama nazwa – dieta zupowa polega na spożywaniu wyłącznie zup. Jest dietą płynną, która przez siedem dni całkowicie wyklucza jedzenie stałych posiłków. Dużą zaletą diety zupowej jest fakt, iż jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, lekka a także tania. Zrobienie zupy nie jest bowiem zbyt skomplikowane, a użyte do tego składniki zwykle są bardzo tanie. Zupy opierają się głównie na warzywach, jednak możemy dodawać do nich także mięso, ryby czy nawet zboża. Sprawia to, że nie tracimy w tym czasie źródła węglowodanów oraz białka. Dieta zupowa jest jednak dietą redukcyjną. Zjadamy około 6 zup dziennie, z czego każda ma około 150 kcal. To daje nam 900 kcal w trakcie dnia. Zapewniamy sobie zatem minimum kaloryczne, nie czując przy tym głodu. To bardzo istotne, gdyż odczuwany głód może spowodować, że organizm zacznie gromadzić energię i, co za tym idzie, nie będzie chudnąć.
Kolejną zaletą diety jest także wysokie nawodnienie organizmu. Nie powoduje ona zatem zatrzymywania się wody w ciele.
Chociaż dieta zupowa może kojarzyć się z dietą kapuścianą, w tym przypadku możemy, a nawet powinniśmy zadbać o większą różnorodność. Przede wszystkim w doborze warzy oraz dodatków, aby dostarczać organizmowi większą ilość witamin i minerałów.
Dieta zupowa może pomóc schudnąć nawet 9 kilogramów. Po niej jednak istotne jest, by zachować zdrowy tryb życia, rezygnując z wysokoprzetworzonych produktów oraz ciężkich, tłustych potraw.