Czerwony grejpfrut – czy pomoże w odchudzaniu?

Znacie tę bardzo popularną dietę, która zakłada jedzenie wyłącznie czerwonych grejpfrutów? Swojego czasu cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Jednak, jak możecie się domyślić, wcale nie należała do zdrowych diet. Chudnięcie pojawiało się przez głodzenie się, natomiast waga wracała do czasu sprzed diety w momencie, w którym zaczynało się jeść normalnie. Jednak nie da się odmówić grejpfrutowi wielu właściwości.

 

Czerwony grejpfrut na odchudzanie

 

Czerwony grejpfrut to witaminowa bomba – chociażby dlatego warto jeść go każdego dnia. Jest bogatym źródłem witaminy C, która jest silnym antyoksydantem i chroni nas przed działaniem wolnych rodników, ale także beta karotenu i witamin z grupy B oraz potasu. Jednak oprócz tego, że wzbogacają nas o witaminy i minerały, grejpfruty są także bardzo mało kaloryczne. 100 gramów to wyłącznie 50 kcal. Grejpfrut jest zatem idealną przekąską, którą możemy zaserwować sobie na przykład po obiedzie, jeśli zaczynamy odczuwać głód. Mają także niski indeks glikemiczny (IG=20), dlatego polecane są w diecie osób z cukrzycą.

A co z tym odchudzaniem? Grejpfruty charakteryzują się nie tylko niską kalorycznością. Przyjęło się również, iż grejpfrut wspiera spalanie tkanki tłuszczowej oraz przyspiesza pracę metabolizmu. Jednak tego typu działanie nie zostało potwierdzone żadnymi badaniami. Możemy zatem polegać wyłącznie na tym, że grejpfrut dostarczy nam witamin i minerałów. Nie pomoże jednak przy odchudzaniu.

 

Chociaż grejpfruty cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem ze strony osób chcących schudnąć, owoc sam w sobie nie charakteryzuje się właściwościami przyspieszającymi spalanie tłuszczu. Nie da się jednak ukryć, że jego obecność w diecie zawsze jest pozytywnym elementem – nieważne z jakich pobudek.