Oliwki – jedni je uwielbiają, inni nienawidzą. Ten specyficzny smak nieodłącznie jednak kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską, która uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Czy jednak oliwki są takie zdrowe, jak nam się wydaje? Czy powinniśmy dołączyć je do diety, a może odpuścić sobie ich jedzenie?

Czy warto jeść oliwki?

Oliwki jedzone są przede wszystkim w Grecji, dlatego nieodmiennie kojarzą nam się z kuchnią śródziemnomorską. Jednak znajdziemy je także w daniach kuchni bałkańskiej. Włochy, Hiszpania, Portugalia czy Bośnia – wszędzie tam oliwki wzbogacają posiłki, prezentując się w różnych wydaniach. I całe szczęście, bo oliwki to produkt, który nie tylko idealnie komponuje się z wieloma składnikami, ale także jest po prostu zdrowy. Znajdziemy w nich głównie zdrowe tłuszcze, które wzbogacają naszą dietę. Chociaż są źródłem kwasów tłuszczowych, nie są kaloryczne. To dobra wiadomość dla osób na diecie. 25 gramów oliwek to niecałe 40 kcal. Możemy zatem swobodnie dodawać je do sałatek bądź zajadać ze smakiem jako słoną przekąskę. Zwłaszcza, że oliwki dostarczają nam zdrowych składników mineralnych i witamin.

Co znajdziemy w oliwkach?

 

Oliwki to głównie zdrowe kwasy tłuszczowe, między innymi kwas oleinowy. Jest on odpowiedzialny za ochronę organizmu przed chorobami serca czy nowotworami. W oliwkach znajdują się także witaminy z grupy B, które są ważne dla naszej skóry, włosów oraz paznokci, ale również dla układu nerwowego. W oliwkach nie brakuje również przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko występowania chorób powodowanych przez działanie wolnych rodników. Witamina A, E i C skutecznie przed tym chronią. Do w tych niewielkich owocach znajdziemy także miedź, żelazo, potas, fosfor oraz błonnik, który dba o odpowiednią perystaltykę jelit. W zbilansowanej diecie nie powinno zatem zabraknąć oliwek!