Burak to nasz polski superfoods. Jest nie tylko pyszny w smaku, ale przede wszystkim bogaty w witaminy i minerały. Znany głównie z zawartości żelaza jest w stanie wzmocnić układ krwionośny. Zawiera jednak także magnez, fosfor, potas oraz witaminy A, E i K. Dlatego z pewnością warto dołączyć go do swojej diety. Jak przygotować buraka?

Chipsy z buraczka

Burak to doskonałe warzywo na chipsy bądź frytki. Jest lekko słodkawy, dlatego idealnie sprawdzi się w połączeniu z dipem śmietanowo-czosnkowym. Wystarczy, że pokroicie go na cienkie plasterki lub w paski (jeśli chcecie zrobić frytki), posypiecie ulubionymi przyprawami – my polecamy tymianek – i skropicie oliwą. Tak przygotowane buraczki wrzucamy do piekarnika na 20-30 minut, w zależności, jak bardzo chrupkie mają być.

Sok z kiszonych buraków

Czy pamiętacie, że uwielbiamy kiszonki? Pewnie nie dajemy Wam o tym zapomnieć. Cóż, jednym z naszych ulubionych kiszonkowych eksperymentów jest sok z buraków. Przygotowuje się go bardzo prosto. Wystarczy przygotować około kilogram buraków, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, dwa litry wody, sól oraz oczywiście słoik. Umyte, obrane i pokrojone buraki włóżcie do słoika na zmianę z obranym czosnkiem. Do tego dodajcie kolejne przyprawy i zalejcie wodą z solą (około 2 łyżki). Zamknijcie słoik i odstawcie na tydzień. Tak przygotowany sok możecie pić każdego dnia, by dostarczyć sobie niezbędne żelazo oraz zadbać o zdrowie jelit.

Buraczki są także doskonałym dodatkiem do sałatek, na przykład z kozim serem i rukolą. Sprawdzą się również w deserach ze względu na swój słodki smak. Swobodnie możecie eksperymentować z nimi w wielu daniach, nie tylko w połączeniu z mięsem i ziemniaczkami.