Orzechy ziemne – właściwości

Orzechy to nie tylko doskonała przekąska czy dodatek do potraw – na przykład sałatek. To przede wszystkim doskonałe źródło kwasów tłuszczowych, białka i wielu witamin oraz minerałów. Dlatego warto mówić o nich nie w kontekście zdrowej przekąski ale pełnowartościowego elementu naszej diety. Za jedne z popularniejszych orzechów możemy uznać orzeszki ziemne, tak zwane fistaszki. Dostępne właściwie w każdym sklepie, pod wieloma postaciami. Solone, w cieście, w przyprawach – te raczej lepiej omijać. Niesolone – jak najbardziej sprawdzą się w naszym menu. Dlaczego?

Właściwości orzechów ziemnych

Orzeszki ziemne, chociaż nie są tak „poważane” jak orzechy nerkowca czy pistacje bądź orzechy brazylijskie, mają naprawdę ciekawe właściwości. Są bogate w wiele składników, dzięki którym włączenie ich do diety będzie mądrym posunięciem.

Przede wszystkim orzeszki ziemne mogą stanowić wartościowy dodatek do diety dla wegetarian i wegan. Dlaczego? Ponieważ zawierają duże ilości białka – właściwie najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Jeśli zatem chcecie ugotować coś pysznego, a znudziła Wam się już soja, możecie skorzystać właśnie z orzeszków ziemnych. Wszystko dlatego, iż należą one do roślin strączkowych!

Dodatkowo w fistaszkach znajdziemy także duże ilości witaminy B3 czyli niacyny. Jest ona odpowiedzialna między innymi za prawidłowe działanie układu nerwowego. Dlatego spożywanie jej poleca się osobom z depresją czy bezsennością. Jeśli borykacie się z tymi problemami, orzechy ziemne mogą być dla Was wartościowym dodatkiem do diety.

Czy wiecie, że powinniśmy zjadać nie tylko orzechy, ale także lekko czerwonawą skórkę? Chociaż jest gorzka, zawiera bardzo wartościowe dla nas składniki – polifenole, flawonoidy oraz tokoferole. To bardzo silne antyoksydanty, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi między innymi za choroby nowotworowe.

 

Dlatego jedzcie orzechy ziemne na zdrowie! Z pewnością będą doskonałym dodatkiem do Waszej diety.