Mania chudnięcia doprowadza nas nieraz do jedzenia bardzo dziwnych produktów spożywczych. Takich, na które kiedyś nigdy byśmy nie spojrzeli. Ale przecież czego nie robi się dla pięknej sylwetki, prawda? Oczywiście my wychodzimy z założenia, że zbilansowana dieta i regularność są w stanie zdziałać cuda – chociaż w trochę wolniejszym czasie. I że jednak lepiej iść w jakość, a nie w ilość. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wybrać zdrową dietę, a na boku dopomagać sobie różnymi specyfikami, prawda? Oczywiście o ile są one dobre dla naszego organizmu! Jednym z nich jest ocet jabłkowy. Czy w ogóle może nam pomóc w odchudzaniu?

Ocet jabłkowy – właściwości

Ocet jabłkowy uznawany jest za jeden z naturalnych spalaczy tłuszczu. Oznacza to, że wspiera metabolizm i przyspiesza proces spalania tłuszczu. Składniki w nim zawarte usprawniają proces rozszczepiania się tłuszczów, dzięki czemu możemy szybciej pozbyć się jego nagromadzonych warstw. Wszystko dzięki polifenolom, beta-karotenowi oraz flawonoidom. Dodatkowo ocet jabłkowy zawiera także pektyny i kwasy: jabłkowy, cytrynowy i mlekowy. Dbają one między innymi o zdrowie naszych jelit.

Podczas spożywania octu jabłkowego trzeba jednak pamiętać o stałym nawadnianiu organizmu. Ocet może bowiem dać nam błędne mniemanie o tym, że chudniemy, tak naprawdę odwadniając nas. W połączeniu z wodą zapewni jednak fantastyczny efekt oczyszczania oraz pozbywania się nadmiaru wody z organizmu.

Kiedy pić ocet jabłkowy?

Możemy dodawać ocet jabłkowy do sosów lub sałatek, jeśli jednak nie przeszkadza nam ten smak możemy pić go na przykład z wodą. Poleca się zwłaszcza picie ciepłej wody z octem jabłkowym na czczo, by „obudzić” organizm i skłonić metabolizm do działania na wyższych obrotach już od rana.

A Wy, planujecie pić ocet jabłkowy, by osiągnąć lepsze efekty odchudzania?