Dieta na masę to popularny sposób na przybranie na wadze w celu przekucia jej następnie w masę mięśniową. Wybierana jest głównie przez sportowców oraz kulturystów, a także osoby, które starają się zmienić wygląd swojego ciała na bardziej muskularny. Chociaż mogłoby się wydawać, że dieta na masę polega jedynie na jedzeniu kurczaka i popijaniu koktajli białkowych, wbrew pozorom jest ona jednak bardzo zrównoważona i urozmaicona. Lub przynajmniej powinna być.

Obiad na masę

Obiad jest głównym posiłkiem dnia – podczas niego możemy spożywać to, co dusza zapragnie. Jednak w diecie na masę istotne jest czy obiad zjadamy przed, czy też po treningu. W zależności od tego powinny znaleźć się w nim różne produkty.

Jeśli obiad spożywamy przed treningiem, powinny dominować w nim węglowodany. To one stanowią główne źródło energii dla naszego organizmu. Dodatkowo węglowodany sprawiają, że posiłek jest bardziej kaloryczny – a o to przecież chodzi w diecie na masę. Osoby na tej diecie spożywają nawet 3500 kcal dziennie. Catering dietetyczny jest w stanie sobie z tym poradzić, jednak samodzielne gotowanie w sposób zróżnicowany przy tak dużej ilości kalorii może być trudny.

Obiad przed czy po treningu

Obiad przed treningiem może wyglądać w następujący sposób: ryż pełnoziarnisty lub kasza, kurczak gotowany na parze, warzywa (por, papryka, marchew, brokuł) przygotowane w sposób stir-fry. W ten sposób dostarczamy organizmowi potrzebnych substancji odżywczych oraz witamin i minerałów.

Jeśli obiad jemy po treningu, to białko powinno grać główną rolę.  Obiad po treningu może wyglądać w następujący sposób: kotlety z mięsa mielonego z indyka, jajko sadzone, sałatka z rukoli, z kiełkami oraz pomidorem. Skupiamy się na białku, które umożliwia odbudowanie mięśni po treningu.

 

A jakie są Wasze ulubione dania obiadowe na masę?