Osoby na diecie, które starają się za wszelką cenę zgubić zbędne kilogramy, stoją przed trudnym zadaniem. Rezygnują ze starego stylu życia dla osiągnięcia konkretnego celu. Odmawiają sobie nierzadko tego, co lubią. A, jeśli nie wybrały odpowiedniej diety, często także się męczą. Dlatego tak ważne jest, by zdecydować się na dietę zbilansowaną, a nie głodówkę, która w niczym nam nie pomoże. Może nam obiecać szalony spadek wagi, ale czy to tak naprawdę dobre? Ile tak naprawdę powinniśmy chudnąć w tydzień?
Ile można schudnąć w tydzień?
Wiele diet obiecuje nam złote góry chudnięcia – udowadnia, że zrzucamy nawet do pięciu kilogramów podczas jednego tygodnia. Jednak czy to w ogóle zdrowe? Odpowiedź brzmi oczywiście „nie”. W trakcie tygodnia diety nasz organizm, w naturalny sposób, powinien zrzucić około kilograma. Wynik jest także mocno związany z tym, jaka była waga wyjściowa a także jaka jest nasza przemiana materii. Dodatkowo początkowo chudniemy głównie przez to, że tracimy nadmiar wody znajdującej się w naszym organizmie. Jednak kilogram to dobry wynik, z którego powinniśmy się cieszyć. Dlaczego chudnięcie w sposób ekspresowy nie jest dobre dla naszego zdrowia?
Dlaczego zbyt szybkie chudnięcie jest niezdrowe?
Jeśli chudniemy znacznie więcej, niż na poziomie kilograma tygodniowo, możemy zacząć się martwić. Oznacza to bowiem, że wybraliśmy nieodpowiednią dietę. I prawdopodobnie skutki tych działań nie będą zbyt dobre. Przede wszystkim początkowo gubimy masę wody – jeśli zadowoliliśmy się szybkim schudnięciem na tym etapie, ta masa szybko do nas wróci. Jednak jeśli odchudzamy się dalej i nadal gubimy znaczne ilości, może to oznaczać, że nasz organizm nie odchudza nas tylko z tłuszczu, ale także z masy mięśniowej. To częste komplikacje związane ze zbyt radykalnym odchudzaniem się. Należy do nich także spowolnienie metabolizmu i odwodnienie, a nawet spowodowanie niedożywienia.
Lepiej zatem trzymać się swojego zdrowego kilograma tygodniowo, niż sięgać po znacznie więcej.