Dieta low carb czyli tak zwana dieta niskowęglowodanowa, to jeden ze sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów w krótkim czasie. Czy jednak jest zdrowa dla naszego organizmu? Co powinniśmy jeść przechodząc na tę dietę?
Zasady diety low carb
Dieta low carb polega na ograniczeniu do minimum spożycia węglowodanów. W prawidłowej diecie stanowią one około 45 do nawet 65% źródła energii w naszym codziennym menu. To rekomendowane normy żywienia. W dietach niskowęglowodanowych mogą stanowić nawet od 4 do 10% – w przypadku diety ketogenicznej, która jest bardzo restrykcyjnym stylem żywienia. Możemy także wybrać dietę umiarkowaną dostarczającą od 26 do 45% lub niskowęglowodanową, która dostarcza poniżej 26% energii dziennie. Pamiętajmy przy tym, że ograniczenie węglowodanów nie sprowadza się tylko do zrezygnowania z cukrów prostych. Musimy zrezygnować lub znacznie zmniejszyć spożycie także produktów zbożowych, owoców czy wielu warzyw oraz nabiału i nasion. Diety low carb są zatem dość restrykcyjne i wymagają od nas, by dobrze przemyśleć swoje menu.
Czy dieta low carb jest zdrowa?
Węglowodany stanowią podstawowe źródło energii dla naszego organizmu. Mózg odżywia się właściwie głównie glukozą, którą dostarczamy mu poprzez podaż węglowodanów. Jednak odpowiednio zbilansowana dieta low carb może zapewnić nam wszystkie potrzebne źródła energii dla ciała. Warto przy tym skonsultować się z dietetykiem lub skorzystać z cateringu dietetycznego. Możemy w ten sposób zmniejszyć odkładanie się tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie wysmuklić swoją sylwetkę. Dieta niskowęglowodanowa jest polecana przede wszystkim przy cukrzycy i insulinooporności – odpowiada bowiem za regulowanie poziomu cukru we krwi.