Siemię lniane stanowi jeden ze składników, który bardzo lubimy dodawać do różnych potraw – zarówno wytrawnych jak i słodkich. Głównie dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3, błonnika a także witaminy E. Jednak w przypadku diet, które swoją nazwą sugerują korzystanie wyłącznie z niewielkiej ilości składników, jesteśmy dość podejrzliwi.
W tym przypadku jednak nie ma czego się bać. Dieta lniana trwa zaledwie trzy tygodnie, nie jest restrykcyjna i dostarcza nam wszystkich potrzebnych substancji odżywczych. Na czym zatem polega?

Na czym polega dieta lniana?

Dieta lniana dobrze sprawdzi się u osób, które nie prowadzą aktywnego trybu życia. Wymaga bowiem zmniejszenia dziennej liczby przyswajanych kalorii. Zaleca się przy niej spożywanie głównie świeżych warzyw i owoców, ryb, nabiału, zbóż oraz drobiu. Wyklucza się czerwone mięso, które charakteryzuje się wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Jak zatem widać dostarczamy białko, węglowodany, a dzięki siemieniu i rybom także tłuszcze. Siemię możemy spożywać w formie naparu, ale także wykorzystywać go jako składnika śniadań czy kolacji, na przykład w formie kaszki.

Jakie efekty przynosi dieta lniana?

Dieta lniana pomaga nam w dość szybkim tempie zrzucić kilka kilogramów – w tygodniu maksymalnie dwa. Dzieje się tak ze względu na połączenie zdrowego, zbilansowanego odżywiania się z redukcją kalorii. Siemię lniane ma z kolei na celu dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz błonnika. Dzięki niemu nie odczuwamy głodu, a jelita dobrze pracują przez cały czas trwania diety ale także po jej zakończeniu. Podczas diety dostarczamy wszystkich potrzebnych składników odżywczych, dlatego ryzyko wystąpienia efektów ubocznych czy efektu jo-jo jest niewielkie.

Pamiętajmy jednak, że najlepszą dietą jest zdrowy, rozsądny sposób odżywiania się, w którym także regularność ma ogromne znaczenie. Diety redukcyjne, znaleźć możemy w wielu cateringach dietetycznych np. takiej dedykowanej kobietom jak SlimDieta Catering.