W tej chwili gdy słyszycie „czereśnie” wyobrażacie sobie sztabki złota jakich potrzeba, by je zakupić. Tak, w tym roku cena czereśni jest wyjątkowo wysoka. Wszystko przez susze, które mocno odbijają się na dostępności pysznych warzyw i owoców. A jednak nie wyobrażamy sobie, by chociażby raz w roku nie zjeść czereśni. To jedne z naszych ulubionych owoców. Nie tylko ze względu na smak, ale także właściwości. Co takiego tkwi w czereśniach?
Właściwości czereśni
Czereśnie to nie tylko pyszny smak, ale także wiele pozytywnych właściwości, które wpływają na nasze zdrowie. Z pewnością wiecie, że czereśnie zawierają witaminy z grupy B, jednak to nie wszystko. Znajdziemy w nich także potas, który reguluje ciśnienie tętnicze oraz wspiera pracę naszego serca. Dzięki kwercetynie z kolei czereśnie są w stanie zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi. Polecane są zatem w diecie osób otyłych. Dodatkowo czereśnie sprawdzą się także w diecie osób chorujących na tarczycę. Wszystko dzięki wysokiej zawartości jodu. Ciekawe jest to, że w czereśniach znajdziemy go więcej, niż chociażby w dorszu.
Nie można także nie wspomnieć o przeciwutleniaczach, które znajdują się w większości czerwonych owoców. Dzięki nim chronimy organizm przed działaniem wolnych rodników, które chociażby zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory.
Kiedy jeść czereśnie?
Sezon na czereśnie nie jest niestety zbyt długi. Jego szczyt przypada na czerwiec, jednak w lipcu także znajdziemy świeże, dojrzałe owoce. Unikajmy kupowania czereśni poza sezonem, gdyż z dużym prawdopodobieństwem są one „pryskane” i znajduje się w nich więcej chemii, niż wartości odżywczych. Aby móc korzystać z bogactwa różnorodnych przepisów zawierających czereśnie warto zdecydować się na dietę pudełkową. Doświadczone cateringi dietetyczne potrafią wyczarować cudowne dietetyczne desery!