Kasza jaglana – przepisy

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych kasz. To dziwne, bo przecież dopiero niedawno sobie o niej przypomnieliśmy. To przede wszystkim składnik bogaty w składniki takie jak witamina B, E oraz żelazo i miedź. Jest bardzo łatwo przyswajana przez nasz organizm, dlatego nie wywołuje niestrawności. Dodatkowo jest też bezglutenowa, dzięki czemu mogą spożywać ją osoby z celiakią. Wystarczy superlatywów? Teraz czas na przepisy!

Budyń z kaszy jaglanej

 

Kasza jaglana nadaje się idealnie na dania słodkie i wytrawne – z czymkolwiek ją zrobicie, będzie pyszna. My uwielbiamy budyń z kaszy jaglanej, ale jaglanka na śniadanie też może być smakowita i sycąca jednocześnie. Co zrobić by uzyskać budyń jaglany? Zmielcie w blenderze surową kaszę na proszek. Do gotującego się mleka dodajcie ulubione składniki. My uwielbiamy budyń czekoladowy, dlatego znajdzie się w nim trochę gorzkiej czekolady. Do tego dodajemy dwie lub trzy łyżki sproszkowanej kaszy. Zagęści ona mleko i sprawi, że zrobi się z niego budyń. Do osłody dodajcie syrop klonowy lub z agawy albo daktyle. Tak przygotowany budyń warto przełożyć do słoiczków i schować do lodówki po ostygnięciu.

 

Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej

 

Kasza jaglana jest idealna do formowania. Bardzo łatwo można ją ulepić w kulki i usmażyć w panierce. Jednak do tego warto jeszcze dołożyć kolejny składnik. My zdecydowaliśmy się na soczewicę, którą lekko blendujemy razem z ugotowaną już kaszą. Taką masę lepimy w kotlety, moczymy w jajku a następnie bułce tartej. Wtedy wystarczy je tylko usmażyć. Kotleciki podawajcie z zieloną sałatką z lekkim dressingiem.

 

A jakie są Wasze ulubione przepisy z kaszą jaglaną?