W Internecie aż roi się od diet odchudzających, które mają zapewnić nam fantastyczne efekty, najlepiej bez zbyt dużego wysiłku. Niektóre z nich są warte stosowania – idealnym przykładem jest dieta DASH czy dieta śródziemnomorska, które uznawane są za jedne z najzdrowszych diet na świecie. Z dietą norweską jest trochę inaczej. Na czym ona polega? Czy pozwoli nam schudnąć w zdrowy sposób?

 

Zasady diety norweskiej

 

Dieta norweska należy do jednej z najbardziej restrykcyjnych diet na świecie. Może pozwolić nam zgubić zbędne kilogramy, jednak z dużym prawdopodobieństwem odbędzie się to kosztem naszego zdrowia. Powinna trwać dokładnie 14 dni, podczas których musimy przestrzegać wszystkich jej zasad. Możemy stosować ją maksymalnie raz w roku, gdyż jest ona wyniszczająca dla organizmu.

Na diecie norweskiej możemy jeść wyłącznie jajka oraz grejpfruty, a także – w bardzo ograniczonych ilościach – gotowane mięso, chleb razowy, ryby oraz surówki, w których skład wchodzi szpinak, pomidor, marchew, seler naciowy i ogórki. Zabronionymi składnikami są z kolei masło, sól, śmietana oraz olej.

Efekty diety norweskiej

 

Osoby, którym udało się wytrwać 14 dni na diecie norweskiej potwierdzają, że schudły nawet 14 kilogramów. Czy jednak to zdrowy sposób na zrzucenie wagi? Z całą pewnością nie. Przede wszystkim – waga ta jest związana z utratą wody oraz masy mięśniowej, nie zaś tłuszczu. Dodatkowo wszyscy dietetycy powiedzą Wam, że zdrowe chudnięcie nie powinno odbywać się w tak szalonym tempie. Dlatego dietę norweską lepiej sobie po prostu odpuścić.