Wiecie, że uwielbiamy eksperymenty w kuchni. Im więcej udziwnień, tym lepiej – w ten sposób niejednokrotnie udało nam się otrzymać niesamowite smaki, których w inny sposób byśmy nie osiągnęli. Dlatego dziś mamy dla Was kilka pomysłów na pyszne desery ze składników, o których raczej nie pomyślelibyście w kontekście słodyczy. Oto ciasta i ciastka z…warzyw.
Ciasto czekoladowe z cukinią
Cukinia jest pysznym warzywem o bardzo delikatnym smaku. Dlatego doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju potraw, w tym także deserów. Dodatkowo zawiera sporo wody, dlatego może pięknie nawilżyć nasze wypieki. Do ciasta potrzebujemy dużej cukinii, którą obieramy i trzemy na tarce, a także kakao lub gorzkiej czekolady, dwóch szklanek mąki, odrobiny cukru i proszku do pieczenia oraz tłuszczu (masła lub oleju). Wystarczy połączyć wszystkie składniki i piec przez około 45 minut w 180 stopniach. To bajecznie pyszne i bajecznie proste ciasto, do którego możecie dodać co tylko Wam się wymarzy.
Ciastka burczane
Buraki mają specyficzny, słodki smak, który idealnie sprawdza się przy pieczeniu deserów. Do tego przepisu wystarczy jeden duży burak, szklanka mąki, pół łyżki proszku do pieczenia, masło orzechowe (około 3 łyżki) i coś do podkręcenia słodyczy – na przykład syrop klonowy lub ksylitol. Możemy dodać także ulubione przyprawy jak cynamon, kardamon czy kakao. Zmiksowanego buraka mieszamy z resztą składników na kruchą masę. Wtedy już wystarczy tylko uformować małe kulki, które rozpłaszczymy na blaszce. Pieczemy je przez 20 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Takie pyszne ciasteczka i ciasta warzywne to nie tylko sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce warzyw, ale także przemycenie ich do diety – na przykład dziecka. Gotowanie z głową naprawdę się opłaca 😉. Decydując się na catering z dostawą do domu możesz liczyć na wiele smacznych a jednocześnie zdrowych przekąsek. Dieta Pudełkowa zapewni Ci nie tylko różnorodność ale również ciekawą inspirację!