Olej lniany to jeden z najzdrowszych tłuszczów dostępnych na rynku. Wybierając go i włączając do naszej diety, wspieramy pracę naszego organizmu i chronimy się przed chorobami takimi jak nadciśnienie. Jak powinniśmy stosować olej lniany? Kiedy go pić? I jakie właściwie są jego właściwości?

 

Właściwości oleju lnianego

 

Olej lniany uznawany jest za jeden z najzdrowszych olejów, dlatego możemy, a nawet powinniśmy, dołączyć go do naszej diety. W SpokoBox niezmiernie często używamy go na przykład do sałatek. Jest on źródłem kwasów Omega-3, które stanowią budulec dla naszych komórek, w tym także komórek mózgowych. Wspomaga on także walkę z nadciśnieniem tętniczym czy wysokim poziomem cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę czy choroby serca. Spożywanie oleju lnianego umożliwia nam także zachowanie odpowiedniej proporcji pomiędzy kwasami Omega-3 i Omega-6. Tych drugich jest w naszej diecie znacznie więcej niż pierwszych. Dlatego tak istotne jest, by uzupełniać nie tylko Omega-6.

 

Olej lniany – jak stosować?

 

Olej lniany jest tłoczony na zimno, dlatego zwykle znajdujemy go w ciemnych buteleczkach, które powinny być przechowywane w zacienionych, chłodnych miejscach, by chronić olej przed utlenianiem. Oleje tłoczone na zimno nie nadają się do smażenia. Dlatego zrezygnujmy z wykorzystywania oleju lnianego do ciepłych potraw. Doskonale jednak sprawdzi się jako dodatek do sałatek czy twarożków. Możemy polewać nim pomidory na kanapce lub wykorzystywać do maczania chleba. W ten sposób uda nam się z łatwością dołączyć go do diety bez utraty cennych składników.