Dieta raw jest jedną z najbardziej restrykcyjnych diet obecnych czasów. Pełna wyzwań, ale także cudownych smaków. Nierzadko wybierana przez wegetarian i wegan, ale także przez osoby, którym bardzo zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów czy całkowitej zmianie nawyków żywieniowych. Kto może sięgnąć po dietę raw bez obaw?

Na czym polega dieta raw?

Surowa dieta to, jak mówi nazwa, system żywieniowy polegający na jedzeniu wyłącznie surowych bądź lekko podgrzanych produktów spożywczych. Uznawane jest podgrzewanie ich maksymalnie do 42 stopni, gdyż w innym przypadku warzywa i owoce tracą swoje właściwości. Dieta mocno ogranicza spożycie białka, gdyż nie pozwala na obróbkę termiczną. Najczęściej zatem osoby na diecie raw bazują na białku roślinnym. Wykluczone są także sery, jogurty i właściwie wszystkie produkty przetworzone w wyższej temperaturze. Ma to wiele plusów, jak chociażby wysokie spożycie błonnika oraz witamin i minerałów. Jednak wady diety raw sprawiają, że nie będzie ona odpowiednia dla każdego.

Kto może rozpocząć dietę raw?

Dietę raw poleca się wegetarianom i weganom, jednak bardziej jako urozmaicenie obecnej diety niż całościowe podejście do żywienia. Dodatkowo warto przed przystąpieniem do niej wykonać wszystkie potrzebne badania i upewnić się, że wyniki są w normie. Anomalia, takie jak chociażby anemia, powinny od razu wykluczyć daną osobę z korzystania z diety raw. Nie poleca się jej także kobietom w ciąży, które potrzebują zróżnicowanego pokarmu, w tym dużych ilości węglowodanów złożonych, których w diecie jest niewiele. Najlepszymi odbiorcami diety raw są osoby…które nie lubią gotować 😉. Jednak nadal powinny one traktować ten sposób żywienia jako dodatek, nie zaś styl życia.