Chociaż nierzadko wydaje nam się, że stan zapalny jest tylko przejściowym elementem, związanym na przykład ze skaleczeniem, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że organizm może przechodzić tak zwany chroniczny stan zapalny. Może on być spowodowany na przykład chorobą Hashimoto, ale także ciągłym stresem, nadużywaniem leków czy używek bądź zanieczyszczonym powietrzem. Dlatego raz na jakiś czas warto skorzystać z tak zwanej diety przeciwzapalnej. Na czym ona polega?

Dieta przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna, jak mówi sama nazwa, polega na spożywaniu dużych ilości produktów o charakterze przeciwzapalnym oraz przeciwutleniającym. Dodatkowo zakłada odrzucenie tego, co może wywoływać stan zapalny – jak na przykład wysoko przetworzone produkty spożywcze. Dlatego jej głównymi składnikami są świeże owoce i warzywa, ale także węglowodany, tłuszcze nienasycone i białka. Dieta musi bowiem dostarczać nam wszystkiego, czego organizm potrzebuje. Podczas diety zachęca się także do przyjmowania suplementów: witaminy C, E, D oraz karotenoidów, selenu i kwasu foliowego, by mieć pewność, że w ciele znajduje się wystarczająca ilość przeciwutleniaczy.

Dla kogo jest dieta przeciwzapalna?

Dietę przeciwzapalną możemy polecić właściwie wszystkim osobom, które odczuwają chroniczne zmęczenie. Ich stan zdrowia może bowiem być spowodowany stałym utrzymywaniem się stanów zapalnych w organizmie. Dodatkowo jeśli czujecie, że Wasza odporność nie jest na zbyt wysokim poziomie, w Waszym życiu jest dużo stresu lub też mieszkacie w zanieczyszczonych warunkach dużego miasta – swobodnie możecie z niej skorzystać. Dieta dostarcza wszystkiego, czego potrzebuje organizm, dlatego możecie prowadzić ją nawet przez cały rok. Jednak dla regeneracji warto żywić się w ten sposób co najmniej przez cztery tygodnie. Należy również pamiętać, że dietę wzmacniającą organizm może również stosować samodzielne, wystarczy wybrać odpowiedni catering dietetyczny, który zapewni nam odpowiednio zbilansowaną dietę każdego dnia.