Dieta Montignaca została opracowana przez doktora Michela Montignaca, a jej głównym założeniem jest zwrócenie uwagi na indeks glikemiczny posiłków, które spożywamy. Według autora diety należy wyeliminować ze swojego jadłospisu wszelkie produkty o wysokim IG. Spożywanie ich bowiem sprawia, że podnosi się poziom glukozy we krwi, przez co szybciej odczuwamy głód i sięgamy po jedzenie.

 

Podstawowe zasady diety doktora Montignaca

  • Przechodząc na dietę Montignaca możemy zapomnieć o produktach takich jak alkohol, drożdżowe pieczywo, słodycze, ziemniaki, napoje gazowane czy sztucznie dosładzane konfitury i dżemy.
  • Warto zrezygnować z niektórych owoców: bananów, ananasów, arbuza, mango, suszonych daktyli oraz moreli.
  • Standardowo, jak w każdej diecie nie powinniśmy spożywać fast foodów oraz białego pieczywa, a także zbyt długo gotowanego makaronu.
  • Ważne jest, abyśmy dbali o prawidłowe nawodnienie organizmu przyjmując od 1,5 do 2 litrów wody dziennie.
  • Sięgajmy po warzywa o dużej zawartości błonnika, która przyspieszy i ułatwi trawienie w naszym organizmie.
  • Należy zrezygnować z kawy oraz mocnej herbaty, które powodują intensywny wyrzut insuliny.
  • Spożywajmy minimum 3 posiłki dziennie, w przynajmniej 3 godzinnym odstępie czasowym.

 

System żywieniowy Montignaca to dobre rozwiązanie dla osób, które nie chcą obsesyjnie liczyć kalorii. Wystarczy wyeliminować część produktów ze swojej diety oraz robić dobrze zaplanowane zakupy. Dieta zakłada zrzucenie do czterech kilogramów w ciągu miesiąca