Dieta Dukana swojego czasu była jedną z popularniejszych diet. Prawdopodobnie ze względu na zachwalających ją celebrytów. Zwykle tego typu systemy żywienia zyskują spore zainteresowanie dzięki jednej czy dwóm osobom, które schudły 20 kilogramów i teraz wyglądają świetnie. Czy jednak dieta Dukana jest dobra dla naszego organizmu?

Dieta Dukana – zasady

Dieta Dukana składa się z czterech faz, podczas których musimy trzymać się dość restrykcyjnych zasad. Pierwsza faza trwa 5 dni i poleca na oczyszczeniu organizmu. Podczas pierwszej fazy jemy mięso cielęce i wołowe, drób, ryby, owoce morza i nabiał. Możemy dodawać do nich zioła takie jak pietruszka czy tymianek.

Druga faza trwa tak długo, jak tego chcemy. Jeśli zauważymy pożądane efekty, możemy skończyć. Powinna jednak trwać minimum 5 dni. Możemy jeść w niej produkty z pierwszej fazy oraz warzywa: ogórki, rzodkiewki, pomidory, cukinię, paprykę, marchew, szpinak, brokuły, szparagi, pieczarki, kapustę, pory i seler. Nadal jednak musimy unikać ryżu, makaronu, warzyw strączkowych czy ziemniaków.

Faza trzecia jest bardziej urozmaicona. Dwa razy w tygodniu możemy pozwolić sobie nawet na kieliszek wina czy produkty skrobiowe. Raz dziennie możemy także zjeść porcję owoców.

Czwarty etap pozwala na jedzenie wszystkiego, na co mamy ochotę – oczywiście w granicach rozsądku.

Przy etapie drugim i trzecim musimy pamiętać, że jeden dzień w tygodniu musimy poświęcić na jedzenie wyłącznie białka, jak w fazie pierwszej.

Czy dieta Dukana jest zdrowa?

Dieta Dukana rzeczywiście pozwala szybko schudnąć, jednak wyniszcza organizm. Ze względu na brak węglowodanów może początkowo prowadzić do dużego osłabienia a nawet omdleń. Brak koncentracji to coś, z czym musimy się liczyć. Dodatkowo dostarczamy organizmowi głównie tłuszcze nasycone, które – według zaleceń WHO – nie powinny stanowić podstawy w naszym żywieniu.

Warto się zatem poważnie zastanowić, zanim zaczniemy stosować dietę Dukana